Grand Coulee Dam – State of Washington

naamloos-8761De Grand Coulee Dam is een waterkracht-stuwdam aan de rivier de Columbia in Washington, gebouwd door industrieel Henry J. Kaiser. Samen met de Hoover Dam is het één van de meest beroemde dammen in de Verenigde Staten. Het reservoir bij de dam is het Franklin Delano Roosevelt Lake, genoemd naar de toenmalige president van de Verenigde Staten die de leiding had van het concept en de voltooiing van de dam.

De omvang van de dam is moeilijk te bevatten. De dam is zo’n anderhalve kilometer lang en is hoger dan de Piramide van Cheops. Het is twee maal hoger dan de Niagarawatervallen. 

Geschiedenis
De dam werd gebouwd als onderdeel van het Columbia Basin Project voor irrigatie van woestijngebieden van de Pacific Northwest en in eerste instantie niet voor elektriciteitopwekking. De constructie van de dam begon in december 1933 als Public Works Administration en was voltooid in het begin van de Tweede Wereldoorlog. Aanvankelijk was een lagere dam bedacht met een optie om deze later te verhogen. Tijdens de bouw werd het ontwerp aangepast aan de hogere specificaties. De hoogte werd bepaald door het punt waarbij het reservoir in Canada zou uitmonden.

Originele constructie
Toen de dam voltooid was in 1941 was het de grootste dam in de wereld. Het aanvankelijke doel van irrigatie werd door de noodzaak van elektriciteit gedurende de oorlog minder belangrijk. Aluminiumsmelten was cruciaal tijdens de oorlog. De elektriciteit werd ook gebruikt door de plutonium producerende reactoren en opwerkingsfabrieken op de Hanford Site, onderdeel van het strikt geheime Manhattan Project. De dam was belangrijk voor de industriële ontwikkeling van de Noordwestkust van de Verenigde Staten.

De originele opzet van irrigatie werd na de oorlog weer hervat. Er werd een distributie netwerk aangelegd, waarbij gebruik werd gemaakt van de Grand Coulee, een oude rivierbedding ongeveer 200 meter boven de rivier de Columbia. Aanvullende dammen, hevels en kanalen werden gebouwd om de ravijn (en:coulée) om te vormen tot een enorm toevoernetwerk. Met de irrigatie werd in 1951 begonnen.

Advertisements
About

Fotograaf, Camjo, Roadtrips USA

Posted in 2014 trip, State of Washington

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categories